Kungsleden

Saltoluokta-Kvikkjokk 2004

Jag gjorde denna vandring tillsammans med min fru. Vi åkte från Göteborg med nattåget måndagen 12/7. Efter diverse förseningar på upp till 5 timmar  ankom tåget till Gällivare lite mer än 2 timmar försenat. Eftersom vi skulle väntat i 1,5 timmar i Gällivare blev summan att bussen gick ca 15 minuter efter utsatt tid. Vi åkte med bussen till Kebnats där vi tog båten över Langas till Saltoluokta.

Efter övernattning i Saltoluokta påbörjade vi vår vandring onsdag 14/7. Vandringen avslutades i Kvikkjokk söndagen 18/7. Från Kvikkjokk åkte vi till Jokkmokk där vi övernattade 2 nätter innan det var dags för Murjek och vidarebefordran till Göteborg.

Denna del av Kungsleden är inte så frekventerad som t ex den mellan Abisko och Singi och sedan vidare till Nikkaluokta.

När man, som vi, övernattar i stugorna blir delsträckorna i längsta laget, upp till två mil.

 

Det förekommer inga egentliga svårigheter vid torr väderlek. Vid regn kan vissa steniga sträckor bli jobbiga på grund av risken att halka.

 

Kartbilderna nedan är utsnitt ur Friluftskartan område 1 och publiceras med tillåtelse från Sportsmanship.

 

Spåren och höjdvärdena är registrerade med en Garmin GPSmap 60C. Spåren har förts över till Fugawi kartprogram där höjdprofilerna framställts.

Onsdag 14/7

Saltolukta-Sitojaure

kart0401.jpg

Kartbilden är ett utsnitt ur Friluftskartan område 1.

Kungsleden söderut från Saltoluokta går först genom skogen nästan 2 km innan man kommer upp på kalfjället. Nerfarten mot Sitojaure går också ca 2 km genom skog. Det finns en raststuga ungefär halvvägs vid Autsuijvagge.

Om du vill ladda ner spåret till ditt kartprogram, klicka här.

prof0401.jpg

Sträckan mellan Saltoluokta är ca 20 km lång. Den mesta stigningen är på de första 4 km då leden går upp från ca 410 möh till ca 730 möh. Högsta punkt är ca 780 möh. Total stigning är ca 635 meter och sjunkning ca 420 meter. Slutmålet, Sitojaure ligger på ca 640 möh.

fj0401.jpg

Dagen var grå och det småregnade tidvis. Här syns Langas strax innan vi kommit upp på kalfjället.

fj0402.jpg

Molnen hängde lågt över de omgivande höjderna.

fj0403.jpg

Vår vandring övervakades av denna ljungpipare.

fj0404.jpg

Sitojaure låg spegelblank på kvällen.

Torsdag 15/7

Sitojaure-Aktse

kart0402.jpg

Kartbilden är ett utsnitt ur Friluftskartan område 1.

Dagens vandring inleddes med båtfärd över Sitojaure till båtlänningen vid Svine. Det är en sträcka på ca 4 km och STF har roddbåtar vid båda sidorna, men vi åkte med utombordsbåten. Efter Svine gick leden ca 2,8 km genom skog. Därefter över kalfjället för att avslutas med ca en knapp kilometer genom skog.

Om du vill ladda ner spåret till ditt kartprogram, klicka här.

prof0402.jpg

Sträckan mellan Svine och Aktse är ca 8,5 km och därmed den kortaste på denna del av Kungsleden. Den startar på ca 640 möh och når som högst ca 960 möh. Total stigning är ca 455 meter och total sjunkning är ca 525 meter. Aktse ligger på ca 540 möh. Nedfarten mot Aktse är mycket stenig och eftersom vi hade lite regn krävdes sträng uppmärksamhet för att undvika att halka.

fj0406.jpg

Leden har här kommit upp på kalfjället och fortsätter upp över snöfältet i bakgrunden och upp över kammen.

fj0408.jpg

Till höger på bilden syns berget Tjakkeli vid Rapaätnos mynning och Laidaure skymtar.

fj0409.jpg

Vi närmar oss Aktse och har en fin vy in över Rapaätnos
delta med Skierfes karakteristiska silhuett till höger

Fredag 16/7

Skierfe

kart0403.jpg

Kartbilden är ett utsnitt ur Friluftskartan område 1.

Vandringens höjdpunkt i dubbel bemärkelse blev bestigningen av Skierfe. Denna klippa ligger i Sareks utkant och erbjuder en fantastisk vy över Rapaätnos delta. Man har svårt att förstå att denna vackra vy faktiskt finns i Sverige! Vi hade dessutom tur med vädret. Detta var vår första solskensdag.

Om du vill ladda ner spåret till ditt kartprogram, klicka här.

prof0403.jpg

Vandringen startade från Aktse på ca 540 möh. Toppen på Skierfe är ca 1180 möh. Sträckan upp till toppen är något mer än 7,5 km. Total stigning är ca 770 meter och lika mycket nerför.

fj0410.jpg

Vägen till Skierfe var tidvis rejält stenig.

fj0417.jpg

Väl uppe får man en otrolig vy över Rapaätnos mynning.

fj0420.jpg

Deltat ligger 700 meter under våra fötter.

fj0421.jpg

Utloppet i Laidaure. Till höger syns Tjakkeli.

pano.jpg

Panorama över deltat.

fj0422.jpg

Strax nedanför Skierfe ligger klippan Nammatj vars topp ligger på ca 820 möh. Det går båtturer hit och detta är en vanlig start- eller slutpunkt för vandringar i Sarek.

fj0424.jpg

En välförtjänt vilostund på Skierfes topp med Nammatj i bakgrunden. Nammatj är ett av de tre fjäll, som utgör "porten till Sarek". De övriga två är Skierfe och Tjakkeli.

fj0425.jpg

Vid Aktse finns en dusch till vilken vattnet kommer via en slang från en kall (mycket kall) källa. Jag lovar att ingen står särskilt länge i denna dusch.

fj0426.jpg

På morgonen innan vi lämnade besöktes ängen nedanför stugan av denna älgfamilj.

Lördag 17/7

Aktse-Pårte

kart0404.jpg

Kartbilden är ett utsnitt ur Friluftskartan område 1.

Vandringen inleddes med en kortare del från stugan ned till båtlänningen varifrån vi åkte båt över Laidaure. Av sträckans totalt ca 20 km gick endast ca 7 km över kalfjäll. Resten gick genom skogen. 16 km av sträckan går i utkanten av Sarek. Halvvägs finns en raststuga vid Rittak.

Om du vill ladda ner spåret till ditt kartprogram, klicka här.

prof0404.jpg

Vandringen startade och slutade på ca 500 möh och gick som högst upp till ca 870 möh. Total stigning och sjunkning var ca 675 meter.

fj0427.jpg

En sista blick på Skierfes karakteristiska profil innan vi åkte båt över Laidaure.

fj0428.jpg

En stor del av vandringen gick genom skog. Myggen var allerstädes närvarande, men så länge man var i rörelse och hade lite myggmedel på, så gick det bra.

fj0429.jpg

Vi närmar oss Pårte och lämnar strax kalfjället för denna gång. Nerfarten mot Pårte var MYCKET stenig. Som tur var hade vi sol och torrt. Annars hade det varit fara för halkning och benbrott i denna backe.

fj0430.jpg

Vandringen övervakades här av ett troll.....

Söndag 18/7

Pårte-Kvikkjokk

kart0405.jpg

Kartbilden är ett utsnitt ur Friluftskartan område 1.

Sista sträckan gick helt och hållet genom skogen. Vi hade fått varningar av mötande vandrare att denna delsträcka var mycket blöt. Vi hade emellertid tur. Två dagars solsken och värme hade torkat upp stigen så att vi inte hade några problem alls.

Om du vill ladda ner spåret till ditt kartprogram, klicka här.

prof0405.jpg

Sträckan var ca 16 km. Den började på ca 500 möh vid Pårte och gick som högst upp till ca 590 möh. Det gick upp och ner en del så att total stigning blev 410 meter. Avslutningen vid Kvikkjokk låg på ca 335 möh och total sjunkning var 574 meter.

fj0431.jpg

Vi slapp som tur var övernatta i denna lilla stuga.

fj0432.jpg

Stigen gick genom skogen och det fanns ganska mycket sten och rötter, vilket vid fuktigt väder skulle kunna utgöra risk för fotskador.

fj0433.jpg

Lyckligt och väl framme i Kvikkjokk efter en lyckad vandring