San Francisco

San Francisco ligger i Kalifornien och har ca 750 000 invånare, inkl. förorter 3,3 milj. invånare. San Francisco ligger vid San Francisco-bukten och rakt över San Andreasförkastningen, i en utpräglad jordbävningszon. Staden är starkt kuperad, och många av dess kullar är 250-300 m höga. San Franciscos mest kända byggnadsverk är Golden Gate-bron. San Francisco var tidigare hemmahamn för den amerikanska Stillahavs-flottan.

sf01.jpg

Kabelspårvagnarna (Cable Cars) är karaktäristiska för San Franciscos gatubild. Här vänder man för hand vagnen på en vändskiva vid ändhållplatsen.

Den drivande kraften bakom San Franciscos system med kabelspårvagnar kom från en man som bevittnat en hemsk olycka på en typiskt fuktig sommardag 1869.

sf02.jpg

Andrew Smith Hallidie såg en hästspårvagn glida bakåt med sin tunga last. Den branta sluttningen med våta gatstenar tillsammans med det tunga fordonet förorsakade fem hästars död. Hallidie och hans hans partners visste hur man skulle kunna göra något åt problemet.

Lösningen blev kabelspårvagnar och den första testades i augusti 1873

sf03.jpg

Utsikt från en kabelspårvagn mot San Franciscobukten.

I mitten av bilden kan man skymta den ö på vilken Alcatraz ligger

sf14.jpg

San Franciscos gator är långa och raka och bildar ett rätvinkligt rutmönster.

sf04.jpg

Alcatraz var ett av USA's mest ökända fängelser. Det var federalt fänglese 1934-1963. Numera är det ett turistmål.

sf05.jpg

Cellerna var slitna.

sf06.jpg

San Francisco ligger på en mängd kullar och gatorna är ibland så branta att gatan går i sicksack. Här en av de mera spektakulära gatorna med blommor mellan de olika nivåerna på gatan.

sf07.jpg

Golden Gate Park är den största parken i San Franscisco. En del  i parken är Japanese Tea Garden. Bilden visar en av ingångarna till denna.

sf12.jpg

Det finns många kinesiska invandrare i San Francisco och där finns också en China Town.

sf08.jpg

Sjölejonen har flyttat in från bukten och ockuperat flytbryggor vid Fisherman's Wharf och kört bort båtägarna från deras förtöjningsplatser.

sf09.jpg

Vid Fisherman's Wharf förekom olika uppträdande, som detta. De båda jonglörerna var skickliga med sina brinnande facklor. Jag kan lova att mannen i mitten stod stilla.

sf10.jpg

Man kunde plötsligt bli "överfallen" av clowner.

sf11.jpg

Golden Gatebron, San Franciscos mest kända byggnadsverk.

sf13.jpg

San Francisco - Oaklandbron är ett annat välkänt landmärke. Denna bro är 7 km lång. på sin tid världens längsta bro.