Ishotellet i Jukkasjärvi och
400-årsjubileet på Jokkmokks marknad
2005

 Denna resa var arrangerad av Gert Wilhelmsson, Willes Sport i Lerum. Gert, som allmänt kallas Fjäll-Wille, har arrangerat resor till bl a Jukkasjärvi och Jokkmokks marknad i många år.

Vi var 36 personer från Göteborg med omnejd i gruppen. Vi åkte med natttåget den 31/1 upp till Kiruna, där en buss tog oss ut till Jukkasjärvi. Vi tillbringade en natt inne på Ishotellet och på onsdagen åkte vi vidare ner till Jokkmokk och marknaden där. Inkvarteringen i Jokkmokk var enkel, madrasser på golvet i skolsalar i Östra Skolan.

Jokkmokks marknad firade i år 400-årsjubileum. Förutom själva marknaden var det många arrangemang omkring marknaden. Utställningar, föredrag och aktiviteter, som t ex renraid, hundsläde, helikopterturer. 

Hemfärden gick på söndagen först med buss till Boden och därefter med nattåget till Göteborg.

01.jpg

Vi besökte Jukkasjärvi kyrka omedelbart efter att vi kommit till Jukkasjärvi. Kyrkans mittparti härstammar från 1607. Jukkasjärvi församling innefattar förutom byn Jukkasjärvi bl a Kiruna.

07.jpg

Orgeln är gjord av masurbjörk, renhorn och rågarvat skinn. Här är fronten på orgeln. Även tangentbordet är av björk och renhorn. Registret är utsmyckat med olika tecken tagna från den samiska mytologin.

jj01.jpg

Det man först ser, när man kommer in i kyrkan är altartavlan. Bror Hjort gjorde altartavlan som är en gåva från LKAB. Den överlämnades i samband med kyrkans 350-års jubileum 1958. Altartavlan, triptyken, är skuren i teakträ. Förutom Kristusgestalten i mitten får vi möta huvudgestalten Lars Levi Laestadius (1800-1861).

I boken "Mitt liv i konsten" berättar Bror Hjorth om sitt verk på följande sätt: "Jukkasjärvi kyrka har jag placerat bland höga fjäll, som inte finns i verkligheten, men detta ger Lappland för åskådaren. Syndaren ångrar sig, en slår sönder brännvinskaggen, en annan lämnar åter den stulna renen, en man och en kvinna står ångerfulla för sin lättsinniga levnad inför Laestadius straffpredikan: "Ni drinkare och tjuvar. Ni horkarlar och horkonor omvänden Eder!" Strängheten i bestraffningen får sin skärpa av vinterlandskapet och stjärnorna och norrskenet i natten. Norrskenet förs in i tavlan med Kristus på mittbilden. Bloddropparna från Kristi panna och sida blir röda blommor, den gula påskliljan suggererar uppståndelsen. Bilden går över till högra reliefens milda nattlandskap med Maria, som får midnattssolen till gloria. Vi ser den knäböjande Laestadius bland sina blommor och kärlekens apostel framför andra, Raattamaa. Det kuliminerar med det extatiska glädjehoppet av lappkvinnan som funnit frälsning och slutar med den vackra och fridsamma laestadianhälsningen hos paret i liikutuksian."

10.jpg

Entrén till Ishotellet är kvällstid upplyst.

32_1.jpg

Eftersom det var det tionde året Fjäll-Wille kom med en grupp till Ishotellet hade han fått en egen skylt till höger om entrén till Ishotellet.

11.jpg

Innanför entrén fanns en pelargång från vilken det gick gångar ut till rummen.

15.jpg

Det fanns många fantastiska isskulpturer. Alla är gjorda av isen från Torne älv, som flyter precis utanför Ishotellet. Denna is lär vara särskilt bra eftersom det finns ovanligt lite luftbubblor i den.

17.jpg

Det fanns en bar, där drinkarna serveras i "glas" gjorda av is. Det behövs inga extra isbitar i dessa drinkar.

18.jpg

Rummen är utformade på olika sätt av kostnärer. Bädden ligger på ett träunderrede ovanpå isen. På träunderredet ligger en skumgummimadrass och ovanpå denna en renfäll.

20.jpg

I ett av rummen fanns denna skulptur.

22.jpg

Ett av de andra rummen var avdelat med en tunn vägg av is.

När det var dags att gå och lägga sig fick man en sovsäck och ett innerlakan till den. På natten var den 5 minusgrader inne i hotellet, men det var ingen risk att man frös inne i sovsäcken.

23.jpg

Här en säng väl inramad med is.

På morgonen blev man väckt av personalen och fick direkt en mugg med varm lingondricka. Efter uppstigningen kunde man bada bastu och duscha före frukosten.

28.jpg

Ishotellet har en kyrka, som ingår i Jukkasjärvis församling. I denna gifter sig många par och barndop förrättas också. I förgrunden syns dopfunten, som naturligtvis är av is.

29.jpg

I väggen in till kyrkan fanns dessa båda fönster av is.

30.jpg

Utanför Ishotellet fanns flera skulpturer, som var upplysta.

31.jpg

Ishotellet har även en teater där det bl a har spelats McBeth på samiska.

37.jpg

På onsdagen kom vi till Jokkmokk. Själva den stora marknaden hade ännu inte börjat, men det fanns en historisk marknad i anknytning till Hembygdsgården.

38.jpg

Man kunde värma sig vid denna mysiga nying.

40.jpg

På onsdagskvällen invigdes marknaden av Kungen och på torsdagen var den i full gång. Torsdagen inleddes med en Marknadsgudstjänst i Jokkmokks nya kyrka.

43.jpg

På fredagen åkte vi hundsläde över sjöarna Stor-Skabram och Lill-Skabram.

45.jpg

På näset mellan de båda sjöarna fanns ett vindskydd och där fick vi glögg, soppa och kaffe. Tyvärr blåste vinden från "fel" håll varför vindskyddet inte gjorde någon större nytta.

47.jpg

På lördagen var den stora marknadsdagen. Det var stor trängsel mellan marknadstånden och kommersen var god.

49.jpg

Det lär ha varit ca 80000 besökare på marknaden och av trängseln på lördagen att döma var det denna dag då de flesta av dessa var där.

51.jpg

Vild-Hasse tillhör institutionerna på marknaden. Han var för sin del mycket nöjd med årets marknad. Han sade bl a att det var första gången han sålt slut på allt han hade haft med sig.

52.jpg

"Kom gärna tillbaka nästa år"