Tibet - Världens tak
12 - 28 september 2008

Resan var en gruppresa med 15 deltagare plus svensk reseledare och lokala guider. Den startade i Beijing och efter 5 dagar där åkte vi nattåg till Xi'An, därefter vidare med flyg till Xining, tåg från Xining till Lhasa, buss från Lhasa till Shigatse och åter, flyg till Shanghai via Chengdu och slutligen åter till Beijing med flyg.
På kartan kan du klicka på Beijing, Xi'An, Xining, tåget vid Geermu, Tibet och Shanghai för att komma direkt till bilderna för respektive avsnitt.
 


Kartan är ett utdrag från Garmin World Map.

Beijing 12-16 september
Vi tillbringade 5 dagar i Beijing. Eftersom jag varit där tidigare visar jag endast ett mindre antal bilder därifrån. Om du vill se fler bilder från Beijing kan du klicka här.

tb0010.jpg
Förra gången jag var i Beijing var Bönehallen för goda skördar, som är huvudbyggnaden i
Himmelens Tempel,
helt omgiven av byggnadsställningar eftersom man renoverade
inför OS. Nu kunde man se hela templet i all sin prakt. Templet är klassat som världsarv nr 881.

tb0020.jpg                     tb0030.jpg
  På Himmelska Fridens Torg fanns imponerande blomsteruppsättningar bl a med OS 2008 devisen, One World, One Dream

tb0040.jpg
Under vårt besök i Beijing pågick Paralympics och på Himmelska Fridens Torg fanns denna installation med anledning av detta.

tb0050.jpg
På torgets andra sida fanns denna dekoration.

tb0055.jpg
Vi kunde tyvärr inte komma närmre än så här till Fågelboet

tb0060.jpg
Vi åt lunch i en Hutong.

tb0070.jpg
Vi fick bl a smaka på kinesiska tusenåriga ägg "song hua dan". Dessa framställs av ank-, höns- eller vaktelägg som bakas in i en blandning av lera, aska, lut och rishalm där de får ligga och mogna i några veckor till några månader. Så namnet är lite missvisande. De tusenåriga äggen är inte alls tusenåriga, det kan du vara säker på.

tb0080.jpg
Vi besökte Kinesiska Muren vid Mitaniau. För att komma upp till själva muren åkte vi linbana.
tb0090.jpg
Liksom vid Badaling var muren bitvis mycket brant.
tb0100.jpg
Bröllopsfotografering är en stor "industri" i Kina. Här är en brud, som håller på att göra sig i ordning inför fotograferingen alldeles intill muren.
tb0115.jpg
En av kvällarna i Beijing ägnades åt Pekingopera.
tb0120.jpg
Efter fullbordat besök i Beijing åkte vi nattåget till Xi'An. Som synes var det många tåg, som skulle avgå från Beijings centralstation.

tb0130.jpg
Vänthallen för första klasspassagerare till Xi'An m fl destinationer var mycket välbesatt.

Xi'An den 17 september
Vi anlände till Xi'an på morgonen den 17/9 och efter frukost besökte vi Shaanxi-provinsens historiska museum och Qinkejsarens underjordiska armé. På kvällen såg vi en sång och dansföreställning med motiv från Tangdynsatin.

tb0140.jpg
Terrakottaarmén skapades av Kinas förste kejsare Shi Huangdi.  
Redan 246 f.Kr. påbörjades arbetet på det väldiga mausoleum ca 4 mil öster om Xi'an där kejsaren begravdes 210 f.Kr. När några kinesiska bönder 1974 skulle gräva en brunn ca 2 km öster om gravkullen påträffade de ett huvud av terrakotta. I den utgrävning som följde upptäcktes ett schakt (210 m × 60 m), Detta visade sig bestå av elva korridorer, av vilka nio var 3 m breda och 200 m långa och de på yttersidorna 2 m breda.

tb0150.jpg
I korridorerna stod terrakottastatyer i naturlig storlek av rustade krigare. Hären, består av ca 3 210 soldateroch inkluderar båg- och armborstskytteförband, infanterienheter samt sex hästdragna stridsvagnar. Samtliga soldater hade sina vapen. Sannolikt plundrades Terrakottaarmén på vapnen eftersom inga sådana påträffats. Man kan på bilden se att soldaterna hållit något vapen i respektive högerhand.

tb0160.jpg
Figurerna varierar i längd, 183-195 cm beroende på deras roll. De längsta var generalerna. Ca 700 000 arbetare sysselsattes med tillverkningen av arméns soldater. Varje soldat var unik i sin utformning. Huvuden, armar, ben och kropp tillverkades separat och sattes sedan samman.

tb0170.jpg
När figurerna satts samman gav man varje soldat ett eget utseende genom att lägga på ytterligare lera. Terrakottafigurerna varierar i längd och frisyr beroende på deras militära rang. De var målade individuellt, men färgen har till största delen försvunnit.

                     
          I samband med middagen såg vi en sång och dansföreställning med motiv från Tangdynastin.

Xining den 18 september
Direkt efter frukost 18/9 flög vi vidare till Xining. Efter lunch vid ankomsten där besökte vi Kumbum klostret (Ta'er si).

tb0240.jpg
Kumbum klostret är den plats där grundaren av Gula Hatt-sekten (Gelupka), Zongkapa, föddes. Denna sekt är den dominerande sekten inom den tibetanska lamaismen, Vid unga år lämnade Zongkapa platsen och återvände aldrig.
Bilden visar en rad med åtta stupas. En stupa innehåller någon relik från Buddha eller någon annan upplyst person.

tb0250.jpg
Klostret består av ett antal pagoder, skolor och stupas, som utbreder sig från dalen upp längs sluttningen.

tb0260.jpg
Även munkar använder sig av moderna hjälpmedel, som mobiltelefoner.
Den nuvarande Dalai Lama föddes i närheten av Xining.

tb0270.jpg
Infarten till klostret.

tb0280.jpg
I samband med att man ber kastar man sig framåt, prostrerar

tb0290.jpg
Bönekvarnar var vanliga, en del vackert dekorerade.

Tågresan från Xining till Lhasa 18-19 september
Vi åkte med tåg från Xining till Lhasa. Tåget avgick 20.28 och anlände till Lhasa påföljande dag 21.50. Resans längd var 1972 km. Delen mellan Xining och Golmud, passerades på natten. Efter Golmud vidtog det bästa sceneriet. Tåget går på räls, som till mer än hälften är lagd på permafrost. Järnvägen går till största delen mer än 3900 meter över havet.

tb0300.jpg
Vi hade tyvärr inte fått biljetter till den sk "Soft Sleeper" dvs kupéer med fyra sängar utan till "Hard Sleeper" dvs kupéer utan dörrar och med sex bäddar. I vagnarna fanns uttag med möjlighet till syrgastillförsel om man p.g.a. den höga höjden skulle behöva det.
tb0310.jpg
Tåget drogs av diesellok.
tb0320.jpg
Vi åt frukost, lunch och middag på tåget. Här är frukosten uppdukad.
tb0330.jpg
Färden gick genom bitvis bergiga trakter. Här är vi inte så långt ifrån Golmud på lite mer än 2800 möh. Samtliga exteriörbilder är tagna genom fönster på vagnens högra sida dvs i huvudsak västerut från järnvägen.
tb0340.jpg
Inte så långt från Golmud började det synas snö på bergstopparna. Vi har nu nått över 2900 möh.
tb0350.jpg
Stora delar föreföll vara sandöken. Här på 2914 möh.
tb0360.jpg
Även på dessa höjder går det att köra fast med bilen. Vem kan hjälpa till att få loss bilen på 3097 meters höjd?
tb0370.jpg
Vi passerade då och då samhällen, ibland med ganska modern bebyggelse. Detta låg på 3154 möh.
tb0380.jpg
Bergen blev mer och mer snötäckta. Höjden är 3236 möh.
tb0390.jpg
På många ställen fanns stenar utlagda i fyrkantiga mönster som skydd mot erosionen. Vi har nu passerat 4000 möh.
tb0400.jpg
På något mer än 4600 möh fick vi se de första jakarna.
tb0410.jpg
Vädret skiftade. på 4550 möh fick vi en snöby. Här ses också landsvägen till Lhasa med några lastbilar som strävar uppåt.
tb0420.jpg
Även på dessa höga höjder fanns det gott om vatten. Detta delta passerade vi på en höjd av 4890 möh.

tb0430.jpg
I båda ändarna av vagnen visades information om de yttre förhållandena, som temperatur och höjd över havet. Vid Tangulapasset passerades järnvägens högsta punkt, 5072 möh. Detta är världens högst belägna  järnväg. Vi passerade även världens högst belägna tågtunnel, Fenghuosha, 4905 möh.

tb0440.jpg
Vi passerade sjön Tso Nak även benämnd Co Nag.

tb0450.jpg
Ibland passerade vi vad som föreföll vara arbetsläger. Detta befann sig ca 4500 möh

tb0460.jpg
Framåt kvällen kom vi förbi en av Tibets heliga sjöar Nam Tso, 4718 möh.
Denna sjö sägs vara världens högst belägna saltvattensjö

Tibet 
Vi anlände till Lhasa sent på kvällen de 19 september och efter 5 dagar i Tibet flög vi
vidare till Shanghai. Förutom besöket i Lhasa gjorde vi en bussresa till Tibets näst största stad, Shigatse.
 På kartan nedan kan du klicka på Lhasa, Xigaze och bussarna för att komma direkt till bilderna för respektive del.

Lhasa 20-21 september
Lhasa är den största staden och huvudstad i Tibet. Dalai Lama var inte bara religiöst överhuvud för Tibet utan även administrativ ledare. Lhasa har omkring 257 400 invånare enligt 2004 års uppskattning och är nu huvudstad i den autonoma regionen Tibet inom Folkrepubliken Kina. Lhasa ligger på ungefär 3 650 meters höjd över havet, den är därmed en av de högst belägna städerna i världen. Tibetanerna är numera i minoritet i Lhasa. I stället domineras staden av Han- och Huikineser.

tb0470.jpg
Lhasa är delat i en tibetansk och en kinesisk del. Vårt hotell, Lhasa Dhoodgu Totel, låg mitt i den tibetanska delen nära Jokhangtemplet. Lobbyn var inredd helt i tibetansk stil.
tb0480.jpg
Utanför hotellet var folkmyllret tätt under största delen av dagen. Gatan ledde ner mot Jokhangtemplet.


Utanför en av ingångarna till Jokhangtemplet var det fullt av människor som prostrerade. Du kan se hur det går till genom att klicka på pilen i bildens mitt. Templet, som är det första buddistiska templet i Tibet, byggdes av kung Songsten Gampo för att fira hans bröllop med prinsessan Wen Cheng från den kinesiska Tangdynastin.  Det byggdes ut för att hedra kungens andra hustru, prinsessan Bhrikuti från Nepal.

tb0500.jpg
På Barkhortorget utanför templet fanns två stora rökelseugnar, där man lade stora knippen med rökelse. Röken var tidvis tät och med kraftig doft.
tb0510.jpg
Uppifrån Jokhangtemplets tak hade man en fin vy mot Potalapalatset, med Barkhortorget i förgrunden.
tb0520.jpg
Efter oroligheterna under våren var den militära närvaron påtaglig. Från Jokhangtemplets tak kunde man se åtminstone två soldater, en under den gröna parasollen och en på taket mitt i bilden.

tb0530.jpg
Man fick inte fotografera inne i templet, men det gick bra på taket där dessa förgyllda stupas fanns. Inuti templet fanns en staty av Jowo Shakyamuni Buddha. Denna staty, som föreställer den tolv år gamle Buddha, är sannolikt den mest vördade Buddhastatyn inom den tibetanska buddhismen.

tb0540.jpg
Många tibetaner gick runt templet och snurrade på sina bönekvarnar.

Barkhorgatan patrullerades av k-pistbeväpnade soldater.
tb0550.jpg
Vi besökte Seraklostret strax utanför Lhasa. Uppe i sluttningen kan man se ett mindre hus avsett för kontemplation.
tb0560.jpg
Högst upp längs bergskammen hade man hängt långa sträck med böneflaggor.
tb0570.jpg
Inom klosterområdet fanns denna stupa omgiven av en mängd bönekvarnar.
tb0580.jpg
Runt Jokhangtemplet gick Barkhorgatan. Överallt fanns försäljning av mat, käder mm. Köttförsäljningen hade väl knappast blivit godkänd av svenska hälsovårdsinspektörer........
tb0590.jpg
Olika sorters kryddor fanns på marknaden

tb0600.jpg
Många olika sorters livsmedel fanns att köpa t ex korn till tsampa, tibetanernas "stapelföda". Tsampa är små bullar som görs av kornmjöl och härsket jaksmör.

tb0610.jpg
Jaksmör såldes också på marknaden. Förutom till tsampas används det i te. Smöret är mycket näringsrikt.

tb0620.jpg
Potalapalatset är en mäktig byggnad. Den är ca 350 gånger 400 meter och innehåller 13 våningar. Lozang Gyatso, den store femte Dalai Lama, påbörjade byggnationen 1645. Potala var inte bara residens för Dalai Lama, utan också centrum för Tibets administration. Liksom Jokhangtemplet och Norbulingka (sommarpalatset) är Potalapalatset listat som världsarv.

tb0630.jpg
Innan vi kom in på palatsområdet fick vi gå igenom en säkerhetskontroll liknande den på flygplatserna. Därefter gick vi i på grund av den tunna luften sakta mak uppför trapporna.

tb0640.jpg
Vi närmar oss ingången till de inre delarna av palatset.

tb0645.jpg
Det röda palatset är den del av Potala som helt är avsedd för religiösa studier och buddhistiska böner. Det består av många olika hallar, kapell ock bibliotek på flera olika nivåer.

tb0650.jpg
Väggdekorationer inne i Potalapalatset.
tb0660.jpg
Norbulingka eller sommarpalatset byggdes ursprungligen av den sjunde Dalai Lama med början 1756. Det blev sommarresidens för den åttonde Dalai Lama. Denna byggnad var den nuvarande (fjortonde) Dalai Lamas sommarresidens fram tills han flydde till Indien 1959.
tb0670.jpg
En interiör från den fjortonde Dalai Lamas residens.
tb0680.jpg
Inom sommarpalatsets område fanns flera olika trädgårdar med mycket blommor.

Bussresa från Lhasa till Shigatse den 22 september
Färden från Lhasa och Shigatse gick över två höga pass, Kambalapasset (4094 möh) och Karolapasset (5045 möh).
Sträckan var ca 350 km. Vi stannade i staden Gyantse för att bese
Palkhor Chödetemplet med Kumbumstupan.

tb0690.jpg
Strax innan klättringen upp mot Kambalapasset påbörjades stannade vi till vid stranden av Yarlung Zangbo floden, som så småningom byter namn till Bramaputra. Här fanns de vanligen förekommande böneflaggorna.

tb0700.jpg
Vägen ringlade sig längs bergskanterna.
tb0710.jpg
En av Tibets heliga sjöar, Yamdrok Tso. Sjön är mer än 72 km lång och ligger på ca 4500 möh.
tb0720.jpg
Strax innan vi stannat för att njuta av utsikten över Yamdrok Tso passerade vi Kambalapasset, som ligger på 4794 möh. Här fanns en verkligt stor uppsättning av böneflaggor.
tb0730.jpg
Vi åt picniclunch med fin utsikt över Yamdrok Tso.
tb0740.jpg
Efter att ha lämnat Yamdrok Tso bakom oss gick färden upp över Karolapasset. Vägen passerar här på sin högsta punkt 5045 möh. Glaciären ligger på sydsluttningen av berget Nojin Kangtsan som är 7191 möh.
tb0750.jpg
Vid parkeingsplatsen vid Karolapasset fanns försäljning av diverse smycken mm. Här fanns ganska många tibetaner, som mot betalning ställde upp för fotografering.

tb0760.jpg
Kumbumstupan fullbordades ungefär 1427. Den är belägen inom Palkhor Chödetemplet vid staden Gyantse. Den är 35 m hög och åttakantig med en 9 våningars terasserad exteriör. Här finns 75 kapell, 108 portar och många vackra målningar. Kumbumstupan är en av Tibets heligaste platser.

tb0765.jpg
En av byggnaderna inom tempelområdet.
tb0770.jpg
Framför denna Buddhastaty fanns skulpturer gjorda av tsampa.
tb0780.jpg
Den vita halsduken, Khata, symboliserar goodwill och medkänsla samt är lyckobringande. De används i huvudsak i Tibet och Mongoliet. I Tibet är de vanligen vita och symboliserar då det rena hjärtat hos givaren. Khatas hängdes ofta på eller vid Buddhastatyerna
tb0790.jpg
Ytterligare en av de många Buddhastatyerna.

Shigatse 23 september
Shigatse är Tibets näst största stad med en befolkning på ca 80000 innevånare.
Staden ligger på en höjd av ca 3840 möh vid sammanflödet av Yarlung Zangbo (Bramaputra)
och Nianchuhe i västra Tibet.

tb0800.jpg
Vi anlände till Shigatse vid 19-tiden, Pekingtid (som gäller i hela Kina), och möttes bl a av skolungdomar, som just slutat skolan. Shigatse ligger ganska långt åt väster och den reella tidskillnaden i förhållande till Pekingtid är 2 timmar. Man har därför anpassat arbetstiderna utifrån denna tidsskillnad.
tb0810.jpg
Shigatse hade en något "lantlig" atmosfär med getter på gatan
tb0820.jpg
Runt Shigatse fanns en del jordbruk och bönderna hämtade på morgonen arbetskraft, som transporterades i vagnar som drogs av små traktorer.
tb0830.jpg
Det fanns ganska många små traktorer av denna typ.

tb0840.jpg
Tashi Lunpo klostret är traditionellt säte för Panchen Lama, den näst högste religiöse ledaren inom den tibetanska buddhismen.
Panchen Lama är den som bär ansvaret för att finna den reinkarnerade Dalai Lama och vice versa, efter föregångarens död.

tb0850.jpg
Tashi Lunpo klostret grundades 1447 av Gendun Drup, den förste Dalai Lama. Den nuvarande Panchen Lama, som inte är utsedd av Dalai Lama utan av den kinesiska regeringen, vistas mestadels i Beijing och besöker sällan Tashi Lunpo.

tb0860.jpg
Stupas inom klosterområdet.
tb0870.jpg
Klostret hade besök av en hög lama och det skulle bli en religiös samling. Som inledning blåste en munk i en underligt utformad lur.

tb0880.jpg
Tashi Lunpo är också säte för Gelugpa, Gula Hatt sekten. Här är munkarna klädda inför den religiösa samlingen.

tb0890.jpg
I klostret finns också en iinternatskola för pojkar. Utanför bönehallen samlades pojkarna under sång och stoj innan de fick komma in.
tb0900.jpg
I Shigatse fanns en marknad med bl a köttförsäljning.
tb0910.jpg
Detta är torkade fårkroppar.
tb0920.jpg
För att koka vatten använde man parabolformade reflektorer.
tb0930.jpg
Solstrålarna koncentrerades mot undersidan av kitteln.
tb0940.jpg
Denna kvinna köpte kött enligt självbetjäningsmetoden.
tb0950.jpg
Besöket i Shigatse avslutades med ett besök i en mattfabrik.

Bussresa från Shigatse till Lhasa den 24 september
Bussresan tillbaka till Lhasa gick huvudsakligen sakta utför från ca 3840 möh till ca 3600 möh längs Yarlung Zangbo.

tb0960.jpg
Vi passerade två fiskare ute på Yarlung Zangbo

tb0970.jpg
Höstfärgerna hade börjat komma till Tibet.

Vi passerade en plats där man av sandelträ framställde material till rökelse. För att se hur detta gick till kan du klicka på pilen i bilden mitt.
tb0990.jpg
Den massa, som blev resultatet av sandelträets gnidning mot klippan, samlades ihop i stora högar.
tb1000.jpg
Vi fick tillfälle att besöka ett tibetanskt hem. Huset var byggt i två våningar och omgärdades av en mur.
tb1010.jpg
Detta är familjens bönerum.
tb1020.jpg
Köket var utsustat med både en vedspis och ett gasolkök.
tb1030.jpg
På vår sista kväll i Tibet fick vi en föreställning med musik och dans från olika delar av Tibet.
tb1040.jpg
En del av dräkterna var imponerande.
tb1050.jpg
Några av oss blev uppdragna på golvet för att delta i en dans. Jag kan lova att det var jobbigt och att man blev rejält andfådd i den tunna luften!

Shanghai 26-27 september
Vi flög den 25 september från Lhasa via Chengdu till Shanghai. Pga av dåligt väder fick vi vänta flera timmar på
vårt plan i Chengdu. Förseningen innebar också att vi anlända ganska sent på kvällen till Shanghai
Shanghai är Kinas största stad med ca 18 miljoner innevånare eller mer 23 miljoner inklusive dagligen tillresande arbetskraft.

tb1060.jpg
Vi bodde på Swan Hotel och från mitt fönster på 14:e våningen hade jag en fin utsikt över Honhkou stadion och parken intill.
tb1070.jpg
Vi besökte Shanghais gamla stad.
tb1080.jpg
Mitt i den gamla delen av Shanghai låg Tehuset där man tidigare gjorde upp många affärer.
tb1090.jpg
För att komma till Tehuset gick man över denna bro, som var gjord i sicksack för att de onda andarna inte skulle kunna ta sig dit. Onda andar kan, som bekant bara gå rakt fram......
tb1100.jpg
På kvällen var vi på en akrobatikföreställning. Det var imponerande att se hur man kunde hålla alla tallrikar snurrande medan man stod på axlarna på andra artister.
tb1110.jpg
Shanghai ligger vid floden Huangpu. Pråmtrafiken var mycket livlig.
tb1120.jpg
The Bund ligger på den västra sidan av Huangpu floden. The Bund var en gång i tiden Fjärran Österns finansiella centrum. Här finns fortfarande många byggnader i europeisk stil.
tb1130.jpg
Tvärs över floden ligger Pudong, med en imponerande skyline bl a  Oriental Pearl TV tornet. Globen högst upp är 350 meter över marken medan den något lägre, som vi åkte upp till, är på 263 meter över marken.

tb1140.jpg
Den högsta byggnaden var "Ölöppnaren", the Shanghai World Financial Center.Denna byggnad är 492 meter hög och därmed Kinas högsta byggnad.

tb1150.jpg
En vy över the Bund från 263 meters höjd.

tb1160.jpg
Även från 263 meters höjd var Ölöppnaren imponerande.
Denna bild får avsluta Kinaresan för denna gång. Vi flög
hem från Shanghai via Beijing den 28 september.